website development DAL.gr - Nikos Dalamagkas

Μικρότερες τάξεις του δημοτικού (Α΄, Β΄, Γ΄ Δημοτικού)

Από την πρώτη κιόλας τάξη του δημοτικού σχολείου μπαίνουν τα θεμέλια για τη σχέση των μαθητών με τα βιβλία και τη σχολική τους πρόοδο. Δεν είναι τυχαία η έκφραση: «Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός», αλλά ούτε και η έκφραση «Κάθε αρχή και δύσκολη».

Αφού λοιπόν η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, η Σχολική Μελέτη έχει στόχο να βοηθήσει τους μαθητές να ενταχθούν ομαλά στη νέα σχολική πραγματικότητα. Για τους μικρούς μας φίλους, το σχολείο είναι μια καινούρια εμπειρία που εκτός από κοινωνικές επαφές, παιχνίδι και εκδρομές, έχει απαιτήσεις και υποχρεώσεις. Οι μαθητές οφείλουν να αναλάβουν τις σχολικές τους ευθύνες και να αναπτύξουν δεξιότητες όπως οργάνωση, συγκέντρωση, συνεργασία, αποδοτικότητα, επιμέλεια και πολλές ακόμα.

Δεν είναι λίγα τα παιδιά εκείνα που αρνούνται ή καθυστερούν να προσαρμοστούν στο νέο τους περιβάλλον και στις απαιτήσεις του σχολείου, αποφεύγοντας με κάθε τρόπο τη μελέτη. Συνήθως οι γονείς ρίχνουν πάνω τους την ευθύνη και αναρωτιούνται τι ήταν αυτό που δεν έκαναν σωστά ή ψάχνουν διάφορους τρόπους και τεχνάσματα για να βοηθήσουν το παιδί τους στη μελέτη. Στο σημείο αυτό πρέπει να δούμε την κατάσταση που επικρατεί με τα μάτια του παιδιού και να καταλάβουμε πώς εκείνο αισθάνεται. Κυριαρχούν η αγωνία της «καινούριας» κατάστασης την οποία βιώνει, το άγχος της ευθύνης που πρέπει να αναλάβει και τα συναισθήματα που εισπράττει από τους γονείς του βλέποντας τη δική τους ανησυχία. Το παιδί θέλει να έχει καλή σχέση με τους γονείς του και τις περισσότερες φορές δεν συνεργάζεται μαζί τους για να μελετήσει καθώς δεν μπορεί να τους δεχθεί σε ρόλο δασκάλων. «Άλλο οι γονείς μου και άλλο ο δάσκαλος μου», ακούμε συχνά από τους μικρούς μαθητές.

Χωρίς αμφιβολία, είναι προτιμότερο η πρώτη επαφή που θα έχει το παιδί με τη μελέτη και την απόκτηση ευθυνών να γίνει κάτω από τις καλύτερες συνθήκες. Στη Σχολική Μελέτη το παιδί θα συνεργαστεί πιο εύκολα με μία δασκάλα που θα το καλωσορίσει και θα το κάνει να νιώσει άνετα και φιλικά, γνωρίζοντας πως θα είναι δίπλα του για να το βοηθάει και να του λύνει όλες του τις απορίες, όποτε την χρειαστεί. Η δασκάλα βρίσκεται πάντα μέσα στην αίθουσα, αλλά όχι συνέχεια δίπλα σε έναν μαθητή, καθώς αυτό αργότερα θα λειτουργήσει αρνητικά προς το παιδί δημιουργώντας του αισθήματα ανασφάλειας. Επιπλέον, το παιδί θα αισθάνεται όμορφα να μελετήσει σε έναν ειδικά διαμορφωμένο και ζεστό χώρο, με αποτέλεσμα να συνδέσει τη μελέτη με θετικά και ευχάριστα συναισθήματα και όχι με συναισθήματα καταπίεσης και υποχρέωσης. Το παιδί θα γνωρίζει πως έρχεται στο κέντρο μας για να ολοκληρώσει τα μαθήματά του και πως αποχωρώντας θα έχει ελεύθερο χρόνο να ασχοληθεί με οτιδήποτε άλλο το ευχαριστεί, εκτός από τα σχολικά του μαθήματα. Σπουδαίο ρόλο στην ψυχολογία του παιδιού παίζει και το γεγονός ότι στον ίδιο χώρο μελετούν και άλλα παιδιά της ηλικίας του, επιβεβαιώνοντάς το ότι το καθημερινό διάβασμα αποτελεί υποχρέωση όλων των παιδιών της ηλικίας του.

Οι σχέσεις μεταξύ των γονιών και των παιδιών τους παύουν πια να επηρεάζονται από το καθημερινό τους διάβασμα. Οι γονείς αποδεσμεύονται από αυτή τη δύσκολη ευθύνη της μελέτης, ενημερώνονται τακτικά για την πρόοδο του παιδιού τους, συζητούν με την υπεύθυνη δασκάλα ό,τι τους απασχολεί και απολαμβάνουν τον ελεύθερο χρόνο μαζί με το παιδί τους, χωρίς εντάσεις που σχετίζονται με το διάβασμα των σχολικών του μαθημάτων.

Αξίζει να τονίσουμε τη σημασία που έχει να μάθει ένα παιδί από μικρό, από τις πρώτες κιόλας τάξεις του δημοτικού, να μελετάει σωστά, ακολουθώντας τις κατάλληλες μεθόδους για κάθε μάθημα, ακόμα κι αν πρόκειται μόνο για τη Γλώσσα και τα Μαθηματικά. Ο σωστός τρόπος μελέτης θα το ακολουθεί στα υπόλοιπα σχολικά χρόνια και θα αποτελεί γι’ αυτό ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο.

Ένας, λοιπόν, από τους στόχους της Σχολικής Μελέτης είναι να βοηθήσουμε τους μαθητές να μάθουν να οργανώνουν σωστά τη μελέτη τους σε συνάρτηση πάντα με τον χρόνο. Και τι σημαίνει αυτό; Αυτό σημαίνει πως δεν αρκεί μόνο ένας μαθητής να αρχίζει και να τελειώνει με μια λογική σειρά τα μαθήματά του χρησιμοποιώντας τις κατάλληλες μεθόδους. Πρέπει η ολοκλήρωση της μελέτης του να γίνεται στον απαιτούμενο χρόνο για την ηλικία και τον όγκο των εργασιών του. Έτσι, ο μαθητής μαθαίνει παράλληλα με το πώς να διαβάζει, να διαχειρίζεται σωστά το χρόνο του. Ένα ακόμα πολύ χρήσιμο εργαλείο για όλη του τη ζωή και όχι μόνο τη σχολική του ζωή.